Marian Verdonk

“Mijn werk heeft licht en ruimte nodig, net als mensen dat nodig hebben. Wij leven 90 procent van onze tijd binnen. In een artificiële omgeving. Maar als je in de natuur rondkijkt, is alles altijd zacht, ademend, met reliëf en voor je gevoel meebewegend. Als ik dat gevoel in mijn werk kan meegeven, geef ik je een gevoel van vrijheid. En oorspronkelijkheid. Het is goed om die twee gevoelens in een werk te brengen. Het geeft ook een soort vertraging, ik wil haast dat het invloed heeft op je ademhaling. Hoe groter een werk, hoe sterker dat gevoel kan zijn. Daarom vind ik mijn bijvoorbeeld geschikt voor in vergaderzalen. Misschien denken mensen daar dan wel gewoon iets beter na over de beslissingen die ze moeten nemen.”

Er zit een boodschap in haar werk. “Dat je niet moet verharden maar beter kunt verzachten, in een wereld die behoorlijk hard geworden is. Als je de hardheid vertaalt in zwart-wit, zou je kunnen zeggen dat ik daar juist de nuances in wil zoeken. Vandaar ook de gelaagdheid in mijn werken. Dingen zijn nu eenmaal niet eenduidig.”

Dat uit zich niet alleen in wat ze afbeeldt, maar ook in de ‘knuffelbaarheid’ van haar wolschilderingen. “Zou het niet zo zijn dat als je jezelf steeds maar omgeeft met harde dingen, je zelf ook steeds harder wordt? Ik denk dat je altijd resoneert met je omgeving.”

De wereld zachter maken

Daarom maakt Marian Verdonk wolschilderingen uit wol. Lichte, ademende, tactiele oppervlakten die tijd en ruimte schenken. Die de toeschouwer vertragen, laten stilstaan en laten voelen. De energie in de ruimte verandert. Je ademhaling verandert. Het hier-en-nu wordt in zachtheid gehuld.

Hoe het is ontstaan

Al 35 jaar maakt Marian Verdonk creaties uit textiel. Het was toen een conclusie en een soort “thuiskomen” na artistiek onderzoek in keramiek en verf. Het bracht haar naar het theater waarvoor ze jarenlang kostuums en decorstukken schiep. En die creatieve evolutie materialiseert zich in Marian’s wollen wandkleden. Lyrisch abstracte “schilderijen van textiel”, vol beweging, vol poëzie.

Marian laat de wol en vezels deels hun eigen natuurlijke loop gaan. Hiermee creëer ze ruimte en vrijheid in een natuurlijke orde. Natuurlijke imperfectie versus industrialiteit.

 

Wol isoleert, beschut en beschermt Wol is brandwerend en zelfreinigend. Wol is een actief natuurlijk materiaal Vilt is de oudste vorm van textiel Werd gebruikt voor nomadenhutten, en kleding Bescherming op de huid en van de have (nomadenhutten) Dit beschermende gevoel roept wol op Koesterend, ieder wil het aanraken, zich er in hullen Wol vertraagd Akoestisch weldadig Wol resoneert. Beïnvloed de trillingen in de ruimte Vaak denken we dat dit alleen geluid is. Maar het gaat meer algemeen over de energie in de ruimte.

poëzie

Wat Marian nog meer doet

Krijg je er zin in om ook zo’n kleed zelf te maken? Dit kan! Een workshop boeken kan via mijn andere website. En meer informatie over mij vind je op mijn andere website.

Ik heb van mijn passie werk gemaakt

Daarom maakt Marian Verdonk wolschilderingen uit wol. Lichte, ademende, tactiele oppervlakten die tijd en ruimte schenken. Die de toeschouwer vertragen, laten stilstaan en laten voelen. De energie in de ruimte verandert. Je ademhaling verandert. Het hier-en-nu wordt in zachtheid gehuld.

kleuradvies op maat krijgen?

Ik kom bij je langs om te kijken hoe de ruimte is, het interieur ingericht is en wat bij jou / jullie voor kleuren passen. Vervolgens geef ik kleuradvies op maat. Kleur is heel persoonlijk. Daarom betrek ik je ook bij het samenstellen van de kleuren en zorgen we voor precies de juiste kleuren vóór we de wolschildering gaan vervaardigen.